Kerana Dapat Ubat Free, Ambil Ubat Tiap-Tiap Bulan Tak Guna Sampai 'Expired', RM3,200 Sia-Sia Masuk Tong Sampah

Memang diakui kewujudan klinik dan hospital kerajaan banyak membantu rakyat yang memerlukan kemudahan perkhidmatan perubatan secara begitu murah.

Ubat yang diberikan adalah hampir percuma di mana hanya dicas RM1, namun apa yang sedih ada mereka yang sanggup mementingakn diri sendiri dengan ‘saja-saja’ mengambil ubat berkenaan tiap-tiap bulan tanpa menggunakannya sehingga tamat tempoh.

Seorang ahli farmasi bernama Izzah Syahmina menyuaraskan rasa kecewa dengan sikap orang sedemikian.

Gambar Hiasan: Google

Ada orang request suruh post.

So pesakit ni dah ambil ubat insulin dari tahun lepas. Apparently dia tak pakai ubat dia, dan tahun ni bila dah expired, baru dia pulang ke farmasi.

Mungkin fridge dia dah takde space nak letak barang, sebab tu baru dia terasa nak pulang. Itupunnn kalaulah betul dia simpan insulin seperti yg sepatutnya – dlm peti sejuk.

Yes, we could’ve done more. Counselled this patient more. Educate him on why insulin is so important for him. Answer his questions regarding his treatment if he has any.

But the bigger question is – kenapa dia tak pernah tanya doktor, nurse, pharmacist ygan dia jumpa hampir setiap bulan?

Kenapa masih ambil ubat walaupun tau tak pakai & ada bertimbun di rumah?


Sebab FREE. Sebab dia tak payah bayar untuk ubat. Walau kita dah cetak harga ubat di label, masih tak diendah.

So, berapa total kerugian utk semua insulin ni?

RM3200++. Masuk tong sampah.


Dan pesakit ni, walau betapa sakitnya hati pharmacist yg terima ubat expired dia tadi, masih akan dapat ubat free sampai bila2.

Ini bukan kes terpencil. I ask other pharmacists to share their stories on how many patients don’t appreciate their meds. This kind of patients rob other patients of a chance to get these meds.
Terima kasih banyak2 gomen. Duit tax rakyat Malaysia habis kat rakyat kufur nikmat yg macam ni.

Siakapkeli.my

Carian yang berkaitan: