Jika Kita BenarBenar Mahu Isteri Menjadi Suri Rumah Jangan Hanya Bercakap Tapi Tunjukkan Effort Dan Keep Supporting Your Wife Lelaki Ini Kongsikan 3 Perkara Yang Perlu Suami Penuhi

suri rumah

Sebuah perkongsian di Facebook tentang perkara ini menjadi viral dan ini kami kongsikan semula semoga dapat jadi panduan untuk pasangan suami isteri..

Rezeki Untuk Isteri.

Isteri saya seorang suri rumah. Walaupun isteri saya mempunyai Diploma dan Degree. Saya lebih mahukan isteri menguruskan hal-hal berkaitan rumah dan anak. Atas sebab itu ramai yang melihatnya sebagai satu kerugian kerana mempunyai kelulusan tinggi tetapi tidak berkerja. Saya mempunyai pendapat yang berbeza tentang hal ini namun tidak mahu mengulasnya di sini. Apa yang saya mahu kongsikan adalah bagaimana saya menebus kehendak saya (tidak mahu isteri bekerja) kepada apa yang isteri suka dan perlu.

Support Hobby.

Isteri saya sangat minat dengan kerja-kerja craft. Jadi apa-apa yang berkaitan dengan hobby ini saya akan cuba support selagi masih dalam kemampuan. So satu bilik dekat rumah, kami telah convert sebagai tempat membuat kerja-kerja craft. Dalam tu la ada mesin jahit, died-cut machine dan macam2 lagi. Kadang-kadang tu ada jugak join2 class craft ni, so dekat situ boleh develop new skills dan jumpa kenalan-kenalan baru. Sebab minat punya pasal dia pun ambil juga order secara kecil-kecilan. Boleh la dapat duit-duit tepi.

Setup Business.

Selain hobby nya, saya push dan support isteri untuk buat business online. Saya setup satu business untuk isteri uruskan. Saya sendiri mencari barang-barang niaga dengan modal yang rendah. Saya sendiri juga explore tentang selok belok perniagaan online. Yang lain isteri uruskan, dari sales sampai ke packing barang. Saya tinggal pos je. Alhamdulillah, walaupun buat dalam scale yang kecil kerana terhad dengan commitment lain, hasilnya semakin bagus dari masa ke semasa. Kalau buat lebih sikit gaji lepasan Degree pun boleh dapat. Bolehlah bantu serba sedikit perbelanjaan bulanan.

Reward.

Reward ni tak semestinya benda2 mahal, selalunya tentang spend masa, biasa lepas saya balik dari site, meeting or habis kerja, saya akan tanya isteri nak pergi mana. Selalunya nak pergi cari barang2 rumah macam barang2 basah, pergi taman ke or pergi makan (Kalau bawak pergi pasar malam, dia punya senyum sampai ke dahi terus). Balik saja sampai rumah takde rest2, terus kluar. Kalau rest jawapnya memang malas. Reward ni penting sebab duduk seharian di rumah memang boleh tepu. Jadi kene bawak keluar.

Ini antara perkara-perkara yang saya buat untuk suri rumah saya. Saya kongsi kan perkara ini adalah kerana ramai rakan-rakan saya berkongsi cerita mahukan isteri menjadi suri rumah sepenuh masa. Tidak kurang juga mahu isteri berniaga secara online.

Nasihat saya, jika kita benar-benar mahu isteri menjadi suri rumah. Jangan hanya bercakap, tapi tunjukkan effort dan keep supporting your wife. Percayalah. Kunci rezeki itu ada di dalam rumah. Iaitu isteri dan anak2.

Oleh: EncikSaiful Umairah

Sumber: penmerahpress